torsdag 7 juni 2018

Kärnvapenfrågan är på dödligt allvar

I Dagens Arena publicerades idag en essä jag författat med rubriken "Överlever vi 70 år till med kärnvapen?". Till större delen tar den sig formen av en recension av Daniel Ellsbergs aktuella och extremt viktiga bok The Doomsday Machine: Confessions of a Nuclear War Planner. Här några korta stycken ur essän:
  Risken för globalt kärnvapenkrig [är] något vi haft hängande över oss ända sedan tidigt 1950-tal. I samband med Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning åren kring 1990 försvann kärnvapenfrågan i hög grad från det allmänna medvetandet, vilket var en kollektiv missbedömning av stora mått. Även om det globala antalet kärnvapenstridsspetsar minskat till mindre än en tredjedel av vad det var som mest, försvann aldrig hotet om en kärnvapenapokalyps. Medvetenheten om problemet har i någon mån återvänt i samband med att en man med en tioårings impulskontroll, stingslighet och allmänna mognad i januari 2017 utsågs till högste befälhavare för världens mäktigaste militärmakt, men är ändå inte tillbaka på den nivå som gällde under delar av det kalla kriget.

  Den amerikanske före detta krigsanalytikern Daniel Ellsberg vill med sin aktuella bok The Doomsday Machine: Confessions of a Nuclear War Planner (Bloomsbury Press, 2017) väcka oss ur denna slummer och få oss att inse farans omfattning. Kärnvapenhotet är inget mindre än ett existentiellt hot, det vill säga ett hot som om det vill sig illa kan bli slutet för mänskligheten. Visserligen finns inte tillräckligt många kärnvapen för att döda hela jordens befolkning i själva kriget, men följdverkningarna, inklusive den atomvinter som väntas förmörka himlen och slå ut allt jordbruk under flera år, riskerar att bli så stora att det är ytterst osäkert om de återstående civilisationsspillrorna skulle klara sig särskilt länge.

  Ellsberg är en intressant och på många vis beundransvärd person. Han föddes 1931, han doktorerade vid Harvard på en briljant avhandling om beslutsteori, och han arbetade under 1960-talet som militärstrategisk konsult vid det amerikanska försvarsdepartementet. Denna karriär fick emellertid ett abrupt slut då han 1971 läckte de så kallade Pentagon Papers, en samling topphemliga dokument som delvis kom att publiceras i New York Times och Washington Post, och som klargjorde Johnsonadministrationens systematiska lögner (gentemot inte bara allmänheten utan också den amerikanska kongressen) om Vietnamkriget. Ellsberg erkände öppet att det var han som var läckan, något som normalt skulle ha renderat honom ett mångårigt fängelsestraff för spioneri, men en sinkadusartad omständighet med förgreningar i Watergateskandalen gjorde att domaren i maj 1973 såg sig nödsakad att lägga ned åtalet mot honom. Sedan dess har Ellsberg verkat som opinionsbildare och politisk aktivist, och The Doomsday Machine kan ses som kulmen på detta arbete.

  Boken präglas av skarpsinne och en brinnande moralisk låga, och har sitt allra största värde i författarens unika erfarenheter från åren som militärstrategisk insider. Det man som läsare framför allt får med sig är vilken grad av tur vi har haft som så här långt överlevt hotet om globalt kärnvapenkrig.

Läs hela min text här!

5 kommentarer:

 1. Kärnvapenhotet är en synnerligen viktig fråga som tyvärr till stor del försvunnit ur det allmänna medvetandet. I skriften "Om krisen eller kriget kommer" som nyligen distribuerades till svenska hushåll nämns det inte alls vad jag kunnat se. Utmärkt att du med denna essä uppmärksammar att hotet fortfarande finns kvar och riskerar att drabba oss oavsett var detonationerna sker.

  En perifer fråga: efter att ha läst dina ord om Max Tegmarks bok Liv 3.0 blev jag förvånad när du skriver att "ett AI-genombrott troligen ligger åtminstone några decennier fram i tiden". Vad talar för denna utsaga jämfört med den mer ödmjuka inställningen att vi helt enkelt inte vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Svaret får bli: egentligen inte mer än att ett par decennier är en ganska kort tid. Jag är rädd att jag med de ord du citerar mest bara gjorde mig skyldig till en vanlig floskel.

   Radera
 2. Som barn hade Trump tillgång till relativt harmlösa vapen:
  http://images.mentalfloss.com/sites/default/files/styles/mf_image_16x9/public/01dennismenace_6.jpg?itok=1_6lxfYL&resize=1100x619

  Hans arsenal har vuxit till sig:
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ5h3mAOw8wbHavRDmj6warGVPx2Dj1GPvv0q9NTpPat6jh62GO

  Frågan är om han själv vuxit till sig. Mentalt.

  SvaraRadera
 3. Mycket läsvärd recension! Jag återgäldar lite med länk till en artikel om Ellsbergs tidigare okända medhjälpare och den spännande logistiken bakom pentagon papers. https://www.newyorker.com/news/news-desk/the-untold-story-of-the-pentagon-papers-co-conspirators

  SvaraRadera
 4. Jobbade ca 15 år på FOI med forskning i kärnvapenfrågor. Viktiga frågor. Ska boktipsa några fd kollegor.

  SvaraRadera