torsdag 2 november 2023

En intensiv vecka i AI-politiken

Det är ännu bara torsdag, men ändå har mer hänt denna vecka i fråga om statliga och mellanstatliga AI-politiska initiativ än vi normalt ser på... jag vet inte ens vad jag skall klämma till med för tidsrymd här, för det politiska intresset för AI-frågor är ju så nyvaket att det inte finns något steady state att relatera ordet "normalt" till. De två stora händelser jag har i åtanke är följande.
 • I måndags: President Bidens direktiv om Safe, Secure, and Trustworthy Artificial Intelligence.
 • Igår och idag: Den första globala AI Safety Summit, på Bletchley Park och med Storbritanniens prämiärminister Rishi Sunak som initiativtagare och värd, samt deltagande såväl av toppolitiker (med Kamala Harris och Ursula von der Leyen i spetsen) som av AI- och teknikbranschprofiler (Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton, Sam Altman, Elon Musk, ...).
Redan igår, på Bletchley Park-mötets första dag, släppte de sin Bletchley Declaration, undertecknad av företrädare för EU, USA, Kina, Indien, Storbritanninen och en rad andra länder, och med formueringar som denna:
  There is potential for serious, even catastrophic, harm, either deliberate or unintentional, stemming from the most significant capabilities of [frontier] AI models. Given the rapid and uncertain rate of change of AI, and in the context of the acceleration of investment in technology, we affirm that deepening our understanding of these potential risks and of actions to address them is especially urgent.
I Bidens presidentorder finns tal om krav på...
  companies developing any foundation model that poses a serious risk to national security, national economic security, or national public health and safety must notify the federal government when training the model, and must share the results of all red-team safety tests. These measures will ensure AI systems are safe, secure, and trustworthy before companies make them public,
där jag gärna vill tänka mig att "national security, national economic security, or national public health and safety" är ett slags placeholder för "existential risk to humanity" som ännu inte riktigt får plats inom Overtonförnstret på denna politiska nivå.

Fastän båda dokumenten är utspädda med tal om AI-frågor av jämförelsevis sekundär betydelse, och fastän det i båda fallen inte handlar om något med status av reglering eller bindande avtal utan blott avsiktsförklaringar och storstilade ambitioner, så ser jag de ovan citerade formuleringarna som ett bevis på hur otroligt långt vi under 2023 har lyckats flytta Overtonförnstret för publika AI-diskussioner, där jag menar att de båda öppna brev jag i våras var med och undertecknade (det som organiserades av FLI i mars och det av CAIS i maj) har haft en icke oväsentlig betydelse. Trots den remarkabelt snabba omsvängningen i diskussionsklimatet känner jag ändå en kvardröjande oro om att det kanske inte går snabbt nog för att hinna avvärja katastrof, men en vecka som denna kan jag inte annat än känna mig gladare och hoppfullare än veckan innan.

Jag har inte hunnit smälta dokumentens innehåll tillräckligt för att kommentera dem mer i detalj, men vad gäller Bidens presidentorder har den ständigt läsvärde och gedigne Zvi Mowshowitz varit snabbt på plats med två utförliga texter som jag i stora drag är böjd att instämma i: On the executive order och Reactions to the executive order. Om jag känner honom rätt så kan vi inom någon dag eller två vänta oss en ungefär lika ambitiös reaktion från honom på Bletchley-deklarationen.

Jag vill passa på att nämna att jag som engagerad åskådare till Bletchley Park-mötet gjort min stämma hörd i ett par sammanhang:

Edit 8 november 2023: Nu finns den förutskickade texten av Zvi Mowshowitz om Bletchley Park-mötet.

3 kommentarer:

 1. Intressant. Jag brukar ofta lyssna till Stuart Russell på olika klipp på internet. Jag antar han kan anses vara en internationellt erkänd auktoritet på AI. Det var rätt chockerande siffror han nämnde. Han påstod att ofattbara 10 miljarder pund per månsd satsades på AGI! Hela USAs federala stöd till forskning och teknikutveckling är lika stor, fast då per år och inte per månad! Och det satsas dessutom I stort sett bara på utvecklingen av AI, betydligt mindre belopp på säkerheten runt AI. Jag har ingen fråga eller djupsinning kommentar kring detta, men är siffrorna sanna får man ju ändå en känsla för vad det handlar om, och att man bör ta oron på allvar.

  Kjell Eriksson

  SvaraRadera
 2. Vi är nog ett gäng från höstens ”De stora frågorna” som väntar på ett inlägg om den senaste veckans händelser…
  /Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att du frågar! Vet inte om jag kommer till skott dock, för det skulle bli mer gissningar än hårda fakta, och halveringstiden på värdet av det jag skriver skulle bli väldigt kort. Men jag kan rekommendera följande analys av Zvi Mowshowitz: https://www.lesswrong.com/posts/sGpBPAPq2QttY4M2H/openai-the-battle-of-the-board

   Radera