tisdag 19 april 2016

Kropp, själ och det naturliga

För en stund sedan gick det att höra mig såga begreppet "naturligt" i P1-programmet Kropp & Själ (och som tack för det hjälpte programledaren Ulrika Hjalmarson Neideman till att lyfta fram min bok Here Be Dragons). Inspelningen skedde i Göteborg i torsdags, i samband med Vetenskapsfestivalen. Från programmets hemsida:
  I hälsosammanhang hänvisar man ofta till vårt ursprung på savannen och menar att det är onaturligt för oss att äta en viss sorts mat, titta på skärmar, sitta på kontorsstolar eller ha femhundra Facebookvänner. Samtidigt är människans största tillgång förmågan till anpassning. Och inom den virtuella världen, som får allt större betydelse för oss, är man fri att strunta i alla naturlagar.

  "Jag tror att vi begränsar oss om vi tänker för mycket på vad som är naturligt eller inte naturligt för oss människor", det säger Olle Häggström, professor på Chalmers och framtidsteknikspanare.

Ni som missade programmet kan höra det i repris natten till torsdag kl 02:02, eller på lördag klockan 14:03. Eller via webben såklart. Samtalet jag är med i börjar knappt 28 minuter in i programmet.

2 kommentarer:

 1. Laddat ned för senare lyssning!

  SvaraRadera
 2. Arne Söderqvist20 april 2016 10:30

  Du fick visst frågan om du tror att man kommer att kunna uppleva virtuella måltider i framtiden. Jag har för mig att du svarade att det är tänkbart.

  Men det är väl matindustrin som leder utvecklingen när det gäller virtuella upplevelser. Nästan all mat har ju tillsatser av kemikalier och konstgjorda smakämnen. Saffran och vanilj lär till exempel sällan vara äkta varor.

  SvaraRadera