onsdag 17 augusti 2016

NASA:s senaste siffror om global medeltemperatur

Washington Post rapporterade igår om NASA:s senaste siffror för global medeltemperatur.

Rekordnoteringarna har duggat tätt de senaste två åren, och siffran för juli 2016 blev av samma slag:
  “July 2016 was absolutely the hottest month since the instrumental records began,” tweeted Gavin Schmidt, who directs NASA’s Goddard Institute for Space Studies, which is responsible for temperature measurements.
Lite längre ned i samma artikel läser vi följande:
  The El Niño event ended this spring, and the planet’s temperature difference from normal is no longer as remarkably high as it was earlier in the year. But it still remains at record highs.
Den skenbara motsägelse som kan skönjas mellan Schmidts uttalande och det senare citatet om att "the planet’s temperature difference from normal is no longer as remarkably high as it was earlier in the year" upplöses då vi inser att det senare till skillnad mot det förstnämnda handlar om data som rensats från säsongsvariation.

Jag finner det en smula tragikomiskt hur legendariske nyhetsankaret och numera notoriske klimatförnekaren Åke Ortmark, mitt under den rekordmånad som juli 2016 var, twittrade om att media (i detta fall Svenska Dagbladet) borde uppmärksamma vad han menade var en pågående temperaturnedgång. Möjligen kan detta förstås som ett försök från Ortmark att bli först med att besanna en väldigt rolig profetisk artikel i satirtidskriften PNIS (Proceedings of the National Institute of Science) ett år tidigare.

2 kommentarer:

 1. Arne Söderqvist19 augusti 2016 02:28

  Ur dagens (19 aug.) SvD.

  Dödliga virus har frigjorts i samband med att den ryska permafrosten har tinat. Nyligen dog ett barn och 1 200 renar i mjältbrand. Forskare varnar nu för spridning av mammutvirus, mjältbrand och smittkoppor.
  I slutet av juli dog ett barn och minst 25 människor insjuknade i mjältbrand på Jamalhalvön i västra Sibirien i Ryssland. Dessutom dog 1 200 renar i utbrottet.
  Orsaken till att smittan bröt ut tros vara en gammal begravningsplats för mjältbrandsdöda djur, som fram tills nu har legat under permafrosten. Men på grund av klimatförändringar och det varma vädret har isen tinat, och till följd av det har mjältbrandsporer frigjorts, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
  Nu varnar forskare för att andra dödliga smittor, som daterar ända tillbaka till istiden, kan spridas på nytt. Den stora skräcken är ett mammutvirus, men även den extremt smittsamma sjukdomen smittkoppor.
  – Vi hade smittkroppsgravar längst upp i norr i slutet av 1800- talet och forskare har upptäckt nya gigantiska virus i mammutar (som har legat begravda i marken), säger Viktor Maleyvev, biträdande chef på Rysslands centrala forskningsinstitut för epidemiologi, till AFP.
  Enligt Maleyvev måste mammutviruset studeras mer innan man vet hur farligt viruset är. Men en sak är säker: klimatförändringar kommer att föra med sig många fler virus-överraskningar:
  – Jag vill inte skrämma någon, men jag tycker att vi ska vara beredda på det.
  Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tonar ned farhågan för en ny epidemi av smittkoppor.
  – Smittkoppor är mycket känsligare: de tål inte att tinas och frysas om vartannat. Viruset som ligger i en död kropp blir ganska snabbt inaktivt och dör, säger han till TT.
  I Sverige har flera djur under sommaren dött i mjältbrand på Omberg i Östergötland. Utbrottet kopplas till nedgrävda djurlik.
  – Mjältbrandsbakterier är mycket speciella, de kan gå in i ett sovstadie i årtionden. Men på grund av att man har rört runt i marken har de vaknat till liv. Det är i princip vad som har skett i Ryssland, säger Tegnell.

  Salomon Rogberg

  SvaraRadera