torsdag 13 augusti 2015

Qvintensencollage

Jag vill absolut inte vara den som förfaller till skryt, men känner ändå att situationen kräver att jag meddelar följande. När den avgående redaktören för Svenska statistikfrämjandets medlemstidning Qvintensen, Dan Hedlin (tack Dan för ett strålande arbete!), ägnar ett uppslag (sidorna 12-13) i det senaste numret åt vad han kallar ett "collage" över "artiklar som håller för tidens tand" från hans sex år vid rodret, så handlar två av det tjugotalet notiser som collaget utgörs av om texter jag skrivit, och en tredje handlar om en intervju med mig.

2 kommentarer:

  1. Tack för de vänliga orden! När jag behöver ett slagkraftigt exempel på varför statistikämnet behövs hänvisar jag ofta till http://bit.ly/1DSLLEw. Lucia de Berk satt i fängelse i sju år för mord efter att rättens expertvittne lagt fram en undermålig statistisk analys. Tydligen fanns det ingen i rätten med statistikkunskaper nog att ens ställa kritiska frågor. Men egentligen visar provkartan i http://bit.ly/1hEq6FP och http://bit.ly/1HNR3fq på ett bättre sätt varför statistikämnet behövs i empiriska vetenskaper och därmed är viktigt för hela mänskligheten.

    Min egen, personliga favoritartikel under de sex åren är "Skallmätningarnas tidiga historia" av Olof Ljungström. Den handlar om forskarna som mätte kranier (sent 1800-tal) och tänkte sig att intressanta slutsatser skulle falla ner i händerna som mogna frukter i ett träd. Emellertid kom det inte ut några slutsatser alls. De utökade man mätningarna. Med fler mått per kranium måste det väl komma ut något? Historien är så fascinerande och dessutom berättad på ett sätt som kanske bara humanister klarar av. Hela nummer 3/2010 finns här som pdf: http://bit.ly/1JYvkYf. Där finns mycket om pseudovetenskap, verkligen läsvärt.

    SvaraRadera
  2. Ingegerd Janssons insats som biträdande redaktör ska betonas. Hon är skälet till att Qvintensen är så välskriven.

    SvaraRadera